Πότε ανοίγουν οι χώροι Πολιτισμού και ποια είναι τα μέτρα στήριξης

Written by on 08/05/2020

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου κι θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Υπάρχει σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα μουσεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων. Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος. Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής. Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής. Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος). Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος. Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Τα ζωντανά θεάματα – δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους. Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό. Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής. Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. Ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες.

Καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31/7/20. Θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις. Το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει στην κτήση λογισμικού τηλεεκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως Για κάθε περίπτωση θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης
Ήδη από τον Μάρτιο, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
*Επίδομα € 800: Σύνολο €35,5 εκατομμύρια (Μάρτιος-Απρίλιος)
*Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
*Διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις κ.λπ.
*Από 13/5 έως και 19/5 θα πάρουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1/3 έως 20/3 Από 7/5 και έως και 10/5, μετά από Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδοτών, και μετά από την Υπεύθυνη Δήλωση των Εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, από 8/5/2020 και μέχρι 12/5/2020, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 πληρωτέων από 14/5 έως 15/5.

Νέα άμεσα μέτρα στήριξης
Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/2/2020 έως και την 29/2/2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των €800 μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15/3 έως και 20/4 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και 15/5, μετά από Δήλωσή του στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Όσοι από 1/6/2019 έως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα € 800.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο. Σύνολο €24 εκατομμύρια για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.

Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμύρια.

Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών
Από τις 13/5 θα ξεκινήσει η λειτουργία πλατφόρμας στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Ισχύουν μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα – διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS.

Αναπτυξιακά μέτρα
Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών. Άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking) – αυτό ενισχύει δημιουργούς σε όλες τους κλάδους, κυρίως σε μουσική, κινηματογράφο, τηλεόραση.

Αναπτυξιακό Πακέτο €15 εκατομμυρίων (2 Απριλίου 2020).

Επένδυση στην παραγωγή: Ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, εικαστικών, design, gaming, ψηφιακού πολιτισμού, ενίσχυση κινηματογραφικών αιθουσών, αγορά βιβλίων.

Ψηφιακός Πολιτισμός. Για πρώτη φορά υπήρξε πρόσκληση για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, η οποία προκηρύχθηκε στις 20.03.20 και ολοκληρώθηκε στις 30/4/2020 με 325 αιτήματα, τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα, πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ.

Άμεση εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής των ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς προϋποθέσεις.

Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ). Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020.

Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31/5/21. Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31/12/21. Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

Επιχορηγούμενος Χορός (ΑΜΚΕ). Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020. Επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31/8/21. Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31/12/21. Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

Κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών. Κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.

Κοινωνική απασχόληση. Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του Πολιτισμού, ύψους €13.000.000, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους. Οι συμμετέχοντες, θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας, €1.000 με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15/6/2020 έως 15/9/2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Προγράμματα για ανέργους. Δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας:

Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών.

Πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους

Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


[There are no radio stations in the database]